Vragen? Bel Sylvia (06-16017062) of mail owee@delftschestudentenbond.nl

Delftsche Studenten Bond

De DSB is een van de vele studentenverenigingen in Delft. Waarom kies je dan voor de DSB? Dat is heel simpel. In de 119 jaar dat we bestaan hebben we van de DSB een geweldige vereniging gemaakt die in vele opzichten uniek is in Delft! Knallende feesten, leuke activiteiten en vrienden maken van verschillende studies en leeftijden. Dit alles kan op een manier die prima te combineren is met je studie.

Op de DSB kent iedereen elkaar en hangt er een persoonlijke sfeer. Als eerstejaars sta je direct midden in de vereniging. Door onze verticale structuur kom je al snel in contact met ouderejaars. Je wordt al vroeg uitgedaagd en betrokken bij de vele activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. De Delftsche Studenten Bond in een paar woorden samengevat:

Societeit Tyche

Een monumentale societeit waarin echt alles kan.

Al 64 jaar zijn wij trotse eigenaar van een prachtig monumentaal pand aan de Oude Delft 123. Onze sociëteit draagt de naam Tyché (de Griekse god van het lot) en door leden wordt het pand vaak de Kroeg genoemd.

In ons pand met de vele ruimtes en mogelijkheden kunnen we de gekste activiteiten en grootste feesten organiseren. Denk aan een grote achterzaal waar je een strandfeest organiseert door er gewoon veel zand in te storten of een schuimfeest met schuim tot over de bar! Ook hangt hier een kroonluchter die sterk genoeg is om 15 man in te laten zitten. De geluidsdichte voorzaal, waar je tot in de vroege uurtjes zoveel herrie kunt maken als je wilt door een gezellig feest te houden of met onze band te oefenen.

Als je gewoon een keer een avondje wilt relaxen, kan dat in de kelderbar. Dit is een sfeervolle ruimte waar ook gepoold of gekaart kan worden, onder het genot van een heerlijk speciaalbiertje.

Verder hebben we een mooie grote tuin waar ‘s zomers onder andere gezellig geborreld en gebarbecued kan worden in de zon.

Tenslotte ligt op de eerste verdieping de sfeervolste eettafel van Delft. Dagelijks komen hier veel studenten eten. Het is lekker, goedkoop en het scheelt afwassen. Van maandag tot en met donderdag kun je bij ons al vanaf € 3,70 een complete maaltijd krijgen.

Elke
Thierry
Manon
Loes
Jim
Gwennan
Elke

Elke

Ik wilde me als aankomend eerstejaars focussen op mijn studie, zoals iedereen dat wil doen. Toen kwam ik erachter dat het toch het leukste is als je vanaf het begin lid bent van een vereniging; zo maak je het meeste mee! Uiteindelijk heb ik me ingeschreven bij de DSB omdat zij voelde als een vereniging waar ik gewoon mezelf kan zijn. En beter nog, ik heb mijn propedeuse gewoon gehaald in mijn eerste jaar! Studeren is combineren, zeggen ze ;) Daarnaast heb ik de unieke kans gekregen om in een vrouwelijk verenigingshuis te wonen, dat kunnen er maar weinig zeggen!

Thierry

Thierry

Heel lang heb ik getwijfeld over bij welke vereniging ik lid zou willen worden, het heeft een jaartje langer geduurd voordat ik me inschreef. Toen ik in mijn tweede jaar terugkwam op de DSB, wist ik dat dit de juiste keuze was van mij. Door de unieke structuur en redelijk kleine omvang kent iedereen elkaar, en is iedereen ook erg actief bij de DSB. Ook is het gelijkwaardigheidsgevoel binnen de DSB iets wat mij heeft overgehaald: als eerstejaars heb je dezelfde rechten en mogelijkheden als ouderejaars, en iedereen gaat hetzelfde met elkaar om, ongeacht de jaargang. DSB is een supergezellige, actieve, en gevarieerde studentenvereniging, en ik heb nooit spijt gehad dat ik lid ben geworden!

Manon

Manon

Tijdens de OWee ben ik meerdere keren bij de DSB langs geweest. Overdag of in de avonden, het was er altijd gezellig. Ik heb met meerdere DSB leden gepraat en het viel mij op dat er veel diversiteit was. Wat mij heel erg aantrok is dat ze bij de DSB verticale colleges en jaargroepen hebben. Dit betekent namelijk dat je niet alleen een goede band krijgt met je jaargenoten maar ook met ouderejaars. Hierdoor krijg je meteen connecties die je ook kunnen helpen bij je studie. Ook vond ik het heel fijn dat je bij de DSB geen verplichtingen hebt, wat voor mij handig was omdat ik naast de DSB en mijn studie nog veel aan sport doe en veel werk.

Loes

Loes

Tijdens de OWee twijfelde ik waar ik lid wilde worden. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de DSB omdat er een heel persoonlijke sfeer hangt. Iedereen die ik tegen kwam was enthousiast en maakte een leuk praatje met me. De meeste mensen met wie ik toen heb gesproken zie ik nog regelmatig terug op de borrel.

Naast vrienden voor het leven maken, leer je ook een hoop praktische aspecten.

Zo zit ik in de StrakCie, een van de eerstejaarscommissies van de DSB. Mijn commissie organiseert een aantal grote feesten door het jaar heen en daarmee leer je gelijk allerlei organisatorische vaardigheden. Dat is wat ik zo mooi vind aan de DSB, ik heb de mogelijkheid om me te ontplooien middenin alle gezelligheid van de vereniging.

Jim

Jim

Toen ik twee jaar geleden de keus moest maken voor een vereniging, heb ik heel erg getwijfeld. Ik wilde ergens lid worden waar veel waarde gehecht wordt aan tradities. De DSB doet dat en heeft daarnaast een unieke borrelstructuur van Colleges, waardoor je ook gemakkelijk met ouderejaars kan borrelen. Dat zijn dan ook de dingen die ik het leukst vind aan de DSB, naast de te gekke borrels die door het jaar heen plaatsvinden.

Zelf heb ik ook een aantal borrels georganiseerd, ik heb namelijk afgelopen jaar commissie gedaan. Samen met drie andere DSB'ers hebben we twee weken aan activiteiten georganiseerd ter ere van de verjaardag van de vereniging. Wat ik daar het leukst aan vond was het optrekken met mijn commissiegenootjes en het zien slagen van onze eigen borrels. Op het moment dat je iets wil doen op DSB, dan kan je ook dingen doen. Dat is een van de mooiste aspecten van de DSB.

Gwennan

Gwennan

Na de eindexamens leerde ik via een instemming een aantal DSB'ers kennen. Dit bleken hele gezellige mensen te zijn. Ik besloot toen dat ik me tijdens de OWee goed wilde oriënteren op alle verschillende verenigingen, om zo een vereniging te kiezen op basis van meer dan alleen leuke gesprekken. Toch kwam ik tot de conclusie die ik al had verwacht, op de DSB kwam ik de leukste mensen tegen en vond ik het het gezelligst.

Toen ik me dat realiseerde heb ik de knoop doorgehakt en me ingeschreven.

Ik ben heel blij met mijn besluit. Aan de DSB heb ik een super goede vriendengroep overgehouden met wie ik zowel op de DSB als buiten de borrels heel veel leuke dingen doe.

Unieke structuur

De DSB is uniek door de collegestructuur. Bij de DSB is iedereen gelijkwaardig, in tegenstelling tot andere studentenverenigingen waar vaak ongelijkheid heerst tussen jongerejaars- en ouderejaarsleden. Colleges zijn vriendengroepen met leden uit verschillende jaargangen, die ieder jaar weer nieuwe eerstejaars opnemen.

Zodra je lid wordt ga je bij een college of richt je met jaargenoten een jaargroep op. Zo’n jaargroep kan dan weer uitbloeien tot een nieuw college door elk jaar weer nieuwe eerstejaars op te nemen.
Colleges komen een aantal keer in de week naar de sociëteit om met z’n allen te eten en te borrelen. Ze ondernemen ook gave activiteiten buiten de DSB, zoals lekker barbecueën, weekendjes weg, wintersport, zomervakantie of een avondje flink stappen!

Bondshuizen

Geen zin in instemmingen waar 20 mensen voor dezelfde kamer komen? Geen zin om bij random mensen in een kamer te komen?

Als DSB-lid kun je met slechts een klein beetje zoekwerk aan een kamer komen of een eigen bondshuis oprichten met college-genoten. De binnenstad van Delft en daarbuiten kent vele huizen bewoond door DSBers. Vrouwen-, mannen- of gemengde huizen, met elk hun eigen sfeer.

Inschrijven

Schrijf je tijdens de OWee in bij de inschrijfbalie in de DSB voor de beste tijd van je leven!

Je studententijd gaat de mooiste tijd in je leven worden. De DSB helpt je dan ook om het meeste uit de komende jaren te halen. Elke week zijn er drukbezochte borrels waar je met je vrienden een drankje kan drinken en bij kan komen van al het studeren. Ook worden het hele jaar door gave activiteiten georganiseerd. Naar evenementen als de cantus en het gala wordt ver van te voren uitgekeken en die leveren altijd de meest legendarische verhalen op.

Kijk tijdens de OWee dus goed rond bij alle verenigingen en kom zeker even langs bij de DSB en vraag naar verhalen van leden!

Belangrijk is om te onthouden dat je de week na de OWee vrij houdt! Bijna alle studentenverenigingen hebben tijdens deze periode een kenningsmakingskamp. Hierbij leer je je jaargenoten, de vereniging en haar leden beter kennen. Laat je vooral niet afschrikken door deze introductieperiode om ergens lid te worden!

Onderverenigingen

Naast colleges kent de DSB ook onderverenigingen, waarvan sommige uniek zijn in Delft! Op cultureel en sportief gebied kun je je helemaal uitleven en mocht jouw hobby niet bestaan, dan kun je daar zelf een ondervereniging voor oprichten! Sommige onderverenigingen zijn wekelijks actief, anderen organiseren een paar keer per jaar een mooie activiteit.

Voetbal: ‘Achilles’

Achilles is de voetbalondervereniging van de DSB. Elke week voetballen zij met meerdere teams mee met de studentenvoetbalcompetitie in Delft. Ook is er regelmatig een toernooi met de zusterverenigingen (Federatie). Afgelopen jaar hebben we zelfs gewonnen!

Klimmen: ‘Sucellos’

Ga jij helemaal voor het avontuur en sportieve uitdagingen? Dan is de klimondervereniging ‘Sucellos’ zeker iets voor jou. Enthousiaste klimmers gaan elke week ergens in de omgeving van Delft klimmen. Ook wordt er ieder jaar het befaamde “Ardennenoffensief” in de Belgische Ardennen gehouden. Een lang weekend bergbeklimmen, abseilen, kajakken, bier drinken en vooral heel veel gezelligheid!

Bandjes

Dan is er ook nog de mogelijkheid om een bandje te beginnen in je studententijd! Op het moment zijn er twee bandjes bij de DSB. Oranje Boeven zorgt bij feestjes door heel Nederland dat de voetjes van de vloer gaan. In de OWee kun je op woensdag Oranje Boeven komen bewonderen bij DSB, waar ze een gaaf feestje neer gaan zetten. Daarnaast heeft de DSB een Big Band. Een band waarin veel leden spelen met een grote variëteit aan instrumenten. Hier kun je heel makkelijk bij aanschuiven! Er zijn veel muziekenthousiastelingen bij DSB, en je kunt dus ook je eigen band beginnen als je wilt!

Zeilen: ‘Peer de Schuymer’

De DSB heeft een eigen zeilondervereniging. Deze organiseert ieder jaar twee succesvole zeilweekenden! Hierbij kan iedereen mee, van ervaren wedstrijdzeiler tot nieuweling die nog nooit op een boot heeft gezeten. Het weekend lang wordt er veel gevaren, en is het ontzettend gezellig.

Autopuzzelritten: ‘Technische Toeristen’

Een super gave speurtocht, op groot niveau! Oude of gehuurde auto’s worden tijdens autopuzzelritten ingezet, die ondervereniging Technische Toeristen ieder jaar organiseert. Gekke auto’s, hilarische routes en absurde prijzen zijn onlosmakelijk aan deze ritten verbonden. Weer zo’n ondervereniging die uniek in Delft is.

Bier brouwen: ‘DBBG’

Een unieke ondervereniging in Delft is het Delftsche Bonds Brouwers Gilde. Het DBBG houdt zich al ruim 25 jaar bezig met het brouwen van eigen bieren en wijnen. Verder worden er regelmatig allerlei verschillende soorten buitenlandse bieren tegen lage prijzen geconsumeerd in de kelderbar. In de OWee kun je natuurlijk ook genieten van deze uitzonderlijke ervaring. Het DBBG organiseert ook uitstapjes naar brouwerijen, bierfestivals en thema-avonden zoals wijn- of whiskeyproeverijen.

Debatteren: ‘Logika’

Debatingondervereniging Logika zorgt ervoor dat je altijd een mooi verhaal klaar hebt staan, ongeacht waar de discussie over gaat. Een aantal keer per jaar organiseert deze ondervereniging debatingtoernooien om je debatkwaliteiten te meten met andere DSB-leden, met soms lachwekkende situaties als gevolg. Ook worden er soms wedstrijden georganiseerd tegen andere debatingclubs.

Hardlopen: ‘Puf’

Elk jaar doet de DSB mee met de Batavierenrace, de grootste studentenestafetteloop ter wereld. Dit spektakel eindigt met een mega studentenfeest waar je een keer bij moet zijn geweest! Onze hardloopondervereniging Puf zorgt er voor dat we elk jaar mee kunnen doen.
Door onze hardloopondervereniging heb je altijd een maatje om mee te gaan rennen!

Schieten: ‘’t Rooije Roosken’

Heb je altijd al willen schieten of wil je je schietkunsten verbeteren? Dan kun je lid worden bij ‘t Rooije Roosken. In de zomermaanden schiet ‘t Rooije Roosken er lustig op los in de achtertuin, waarbij menig ei, badeendje of ander voorwerp op creatieve wijze sneuvelt.

Spelen: ‘Beyaart’

De sporten waarbij je niet bij voorbaat gaat zweten verzorgt spelondervereniging ‘Beyaart’. Denk hierbij aan darten, poolen, biljarten en bordspellen. Zo kun je iedere woensdag poolen in de kelderbar. Daarnaast worden er per jaar twee darttoernooien gespeeld, waarbij iedereen mee kan doen, hoe goed je ook kunt darten. Op dinsdag worden vaak vele bordspellen op tafel gegooid om onder het genot van een drankje lekker met vrienden te kunnen spelen.

Slaapplek

Geen zin om na al dat feesten in de OWee met de trein terug naar huis te moeten om de dag daarna weer vroeg op te moeten staan? Slaap dan in een studentenhuis. Contacteer ons op owee@delftschestudentenbond.nl om te kijken of we nog plek hebben.

studenten wegwijzer logo

Wil je meer algemene informatie over de DSB, kijk dan eens op deze pagina .
Ook kun je bij Studenten Wegwijzer terecht voor studentenkorting en belangrijke zaken als verzekeringen.