Vragen? Mail naar owee@delftschestudentenbond.nl!

Delftsche Studenten Bond

De DSB is een van de vele studentenverenigingen in Delft. Waarom kies je dan voor de DSB? Dat is heel simpel. In de 123jaar dat we bestaan hebben we van de DSB een geweldige vereniging gemaakt die in vele opzichten uniek is in Delft! Knallende feesten, leuke activiteiten en vrienden maken van verschillende studies en leeftijden. Dit alles kan op een manier die prima te combineren is met je studie.

Op de DSB kent iedereen elkaar en hangt er een persoonlijke sfeer. Als eerstejaars sta je direct midden in de vereniging. Door onze verticale structuur kom je al snel in contact met ouderejaars. Je wordt al vroeg uitgedaagd en betrokken bij de vele activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. De Delftsche Studenten Bond in een paar woorden samengevat:

Societeit Tyche

Een monumentale societeit waarin echt alles kan.

Al 64 jaar zijn wij trotse eigenaar van een prachtig monumentaal pand aan de Oude Delft 123. Onze sociëteit draagt de naam Tyché (de Griekse god van het lot) en door leden wordt het pand vaak de Kroeg genoemd.

In ons pand met de vele ruimtes en mogelijkheden kunnen we de gekste activiteiten en grootste feesten organiseren. Denk aan een grote achterzaal waar je een strandfeest organiseert door er gewoon veel zand in te storten of een schuimfeest met schuim tot over de bar! Ook hangt hier een kroonluchter die sterk genoeg is om 15 man in te laten zitten. De geluidsdichte voorzaal, waar je tot in de vroege uurtjes zoveel herrie kunt maken als je wilt door een gezellig feest te houden of met onze band te oefenen.

Als je gewoon een keer een avondje wilt relaxen, kan dat in de kelderbar. Dit is een sfeervolle ruimte waar ook gepoold of gekaart kan worden, onder het genot van een heerlijk speciaalbiertje.

Verder hebben we een mooie grote tuin waar s zomers onder andere gezellig geborreld en gebarbecued kan worden in de zon.

Tenslotte ligt op de eerste verdieping de sfeervolste eettafel van Delft. Dagelijks komen hier veel studenten eten. Het is lekker, goedkoop en het scheelt afwassen. Van maandag tot en met donderdag kun je bij ons al vanaf € 3,70 een complete maaltijd krijgen.

Elke
HugoEerstejaars
Job
JobCommissie
Ouders Thierry
ThierryOuders
Tim
TimBestuur
Elke
ElkeLid

Hugo

Hugo is een eerstejaars werktuigbouwkunde student die zich vorige OWee bij de DSB heeft ingeschreven.

Als eerstejaars voel je je gelijk betrokken bij de hele vereniging en is er altijd ruimte om iets leuks te doen, zo zat ik vrijwel meteen in een eerstejaars commissie. Samen met andere eerstejaars mocht ik activiteiten en borrels voor de hele vereniging organiseren, waaronder lasergamen in het pand en een casino-borrel! Hiernaast hou ik me nu bezig met het schrijven van de Almanak (het jaarboek van de vereniging).

Ik ben nog geen jaar lid, maar heb al vrijwel iedereen leren kennen en zie de vereniging nu bijna als een tweede thuis.

Door wat hulp van ouderejaars gaat mijn studie ook nog top! Ze zeggen wel eens: Studeren is Combineren!

Job

Job is inmiddels weer bezig met zijn master Computer Science, maar een jaar terug verruilde hij het studeren tijdelijk in voor iets anders;

Een van de leukste dingen aan het lid zijn bij de DSB is commissie doen, zelf heb ik de 120e verjaardag van de vereniging georganiseerd. Met vijf andere actieve leden heb ik mijn studie een jaar lang opzij gezet om vijf weken aan vette activiteiten voor te bereiden. Zo was er onder andere een borrel waarbij er een levensgrote trein was gebouwd in ons pand, een debattoernooi waarbij Thierry Baudet de juryvoorzitter was en een feest waarbij er 2400 liter bier gratis werd weggegeven!

Voordat ik lid werd had ik nooit verwacht dat ik zulke grote borrels of feesten neer zou kunnen zetten, maar op de DSB krijg je daar de kans voor.

De ouders van Thierry

Onze zoon Thierry is actief lid van de DSB. Na een succesvol 1ste jaar studeren vanuit het ouderlijk huis betekende dat een grote verandering. Op kamers, een druk verenigingsleven en nieuwe verplichtingen. Als ouder denk je even, “Gaat dat goed met zijn studie?”, “Hoeveel wordt er gedronken?”, et cetera. Ervaring is: het lidmaatschap levert zoveel op!

Hij heeft het geweldig leuk, maakt vrienden voor het leven, doet ervaring op in interessante commissies en z’n studie gaat ook gewoon goed.

Daar wordt een biertje of twee -en wss vaak meer-, bij gedronken, maar je bent jong en studeert, dat hoort erbij. Door de borrel met zijn DSB College Nobel bij ons thuis, de ouderdag op de sociëteit en de verhalen van Thierry voelen wij ons meer dan betrokken bij het drukke studentenleven. We kijken uit om zijn vrienden weer te ontvangen voor de traditie van het 21 diner!

Tim

Tim staat dit jaar aan het hoofd van de vereniging. Als Vice-President houdt hij zich bezig met de staat van onze mooie sociëteit, onderhoudt hij het contact met de hulpdiensten (politie en brandweer) en regelt hij de vergunningen voor al onze feesten waaronder ook de OWee.

Gedurende het jaar heeft ons pand een hoop te verduren. De vele borrels, feesten en thema-avonden die er gegeven worden laten natuurlijk haar sporen achter in ons pand. Tijdens de zomervakantie zorgen wij dan ook met de hele vereniging dat het pand weer in tiptop conditie is zodat ons pand er tijdens de OWee weer prachtig bij staat.

Elke

Elke is lid geworden in 2015

Ik wilde me als aankomend eerstejaars focussen op mijn studie, zoals iedereen dat wil doen. Toen kwam ik erachter dat het toch het leukste is als je vanaf het begin lid bent van een vereniging; zo maak je het meeste mee! Uiteindelijk heb ik me ingeschreven bij de DSB omdat zij voelde als een vereniging waar ik gewoon mezelf kan zijn. En beter nog, ik heb mijn propedeuse gewoon gehaald in mijn eerste jaar! Studeren is combineren, zeggen ze ;) Daarnaast heb ik de unieke kans gekregen om in een vrouwelijk verenigingshuis te wonen.

Unieke structuur

De DSB is uniek door de collegestructuur. Bij de DSB is iedereen gelijkwaardig, in tegenstelling tot andere studentenverenigingen waar vaak ongelijkheid heerst tussen jongerejaars- en ouderejaarsleden. Colleges zijn vriendengroepen met leden uit verschillende jaargangen, die ieder jaar weer nieuwe eerstejaars opnemen.

Zodra je lid wordt ga je bij een college of richt je met jaargenoten een jaargroep op. Zon jaargroep kan dan weer uitbloeien tot een nieuw college door elk jaar weer nieuwe eerstejaars op te nemen.
Colleges komen een aantal keer in de week naar de sociëteit om met zn allen te eten en te borrelen. Ze ondernemen ook gave activiteiten buiten de DSB, zoals lekker barbecueën, weekendjes weg, wintersport, zomervakantie of een avondje flink stappen!

Bondshuizen

Geen zin in instemmingen waar 20 mensen voor dezelfde kamer komen? Geen zin om bij random mensen in een kamer te komen?

Als DSB-lid kun je met slechts een klein beetje zoekwerk aan een kamer komen of een eigen bondshuis oprichten met college-genoten. De binnenstad van Delft en daarbuiten kent vele huizen bewoond door DSBers. Vrouwen-, mannen- of gemengde huizen, met elk hun eigen sfeer.

Inschrijven

Schrijf je tijdens de OWee in bij de inschrijfbalie in de DSB voor de beste tijd van je leven!

Je studententijd gaat de mooiste tijd in je leven worden. De DSB helpt je dan ook om het meeste uit de komende jaren te halen. Elke week zijn er drukbezochte borrels waar je met je vrienden een drankje kan drinken en bij kan komen van al het studeren. Ook worden het hele jaar door gave activiteiten georganiseerd. Naar evenementen als de cantus en het gala wordt ver van te voren uitgekeken en die leveren altijd de meest legendarische verhalen op.

Kijk tijdens de OWee dus goed rond bij alle verenigingen en kom zeker even langs bij de DSB en vraag naar verhalen van leden!

Belangrijk is om te onthouden dat je de week na de OWee vrij houdt! Bijna alle studentenverenigingen hebben tijdens deze periode een kenningsmakingskamp. Hierbij leer je je jaargenoten, de vereniging en haar leden beter kennen. Laat je vooral niet afschrikken door deze introductieperiode om ergens lid te worden!

Onderverenigingen

Naast colleges kent de DSB ook onderverenigingen, waarvan sommige uniek zijn in Delft! Op cultureel en sportief gebied kun je je helemaal uitleven en mocht jouw hobby niet bestaan, dan kun je daar zelf een ondervereniging voor oprichten! Sommige onderverenigingen zijn wekelijks actief, anderen organiseren een paar keer per jaar een mooie activiteit.

Sport

voetbal

Voetbal

D.S.S.V. Achilles

Speel je al jaren, en wil je dit blijven doen nu je in Delft komt studeren? Of lijkt dit je juist het moment om voetbal eens te proberen? Met elk niveau kun je bij Achilles terecht. Alle teams trainen wekelijks en doen mee aan de studentenvoetbalcompetitie en verschillende toernooien.

voetbal

Tennis & Hockey

D.S.S.V. Achilles

Achilles houdt zich de laatste jaren ook bezig met tennis. Bij genoeg animo wordt meegedaan aan competities. Daarnaast faciliteert Achilles voornamelijk de mogelijkheid voor tennissers om met elkaar in contact te komen, zodat zij met elkaar kunnen trainen.

Ook voor hockey kun je bij Achilles terecht. Of je nu gezellig wilt trainen, of juist heel fanatiek, het kan allemaal.

voetbal

Klimmen

D.S.T.V. Sucellos

Onze klimsport ondervereniging bevat zowel extreem gemotiveerde leden die meermaals per week samen trainen, als leden die af en toe voor hun plezier gaan boulderen of klimmen. Ook gaan zij zo nu en dan samen op vakantie naar bouldergebieden als fontainebleau.

Naast klimmen organiseert Sucellos ieder jaar voor de hele vereniging een Ardennenvakantie. Tijdens deze reis wordt gecampeerd in de natuur en worden er verschillende activiteiten gedaan als kanoën en een kompastocht. Natuurlijk mag een groot kampvuur s avonds ook niet ontbreken.

voetbal

Zeilen

D.S.Z.V. Peer de Schuymer

Elk jaar worden er een aantal zijlweekenden georganiseerd. Op deze weekenden gaan zowel ervaren wedstrijdzijlers als leden die nog nooit op een boot gezeten hebben mee.

voetbal

Autopuzzelritten

D.S.M.C. Technische Toeristen

Een super gave speurtocht, op groot niveau! Oude of gehuurde autos worden tijdens autopuzzelritten ingezet, die ondervereniging Technische Toeristen ieder jaar organiseert. Gekke autos, hilarische routes en absurde prijzen zijn onlosmakelijk aan deze ritten verbonden. Weer zon ondervereniging die uniek in Delft is.

voetbal

Atletiek

D.S.A.V. Puf

D.S.A.V. Puf neemt de organisatie van de deelname van de DSB aan hardloopevenementen voor haar rekening. Dit is sowieso ieder jaar de Batavierenrace, s werelds grootste estafetteloop speciaal voor studenten. Afhankelijk van de interesse doet Puf ook met andere hardloopevenementen mee

voetbal

Schieten

D.S.S.V. t Rooije Roosken

Heb je altijd al willen schieten of wil je je schietkunsten verbeteren? Dan kun je lid worden bij t Rooije Roosken. In de zomermaanden schiet t Rooije Roosken er lustig op los in de achtertuin, waarbij menig ei, badeendje of ander voorwerp op creatieve wijze sneuvelt.

voetbal

Spelen

D.S.B.V. Beyaart

D.S.B.V. Beyaart begon ooit als een schaak-ondervereniging, maar is inmiddels veel verder uitgegroeid. Regelmatig wordt er gekaart, gedart of worden er andere spellen gespeeld. Ook worden hiervoor toernooien georganiseerd, waar fanatiek aan meegedaan wordt.

Cultuur

voetbal

Debatteren

D.S.D.C. Logica

Debatondervereniging Logika is de plek waarin liefhebbers van debatteren elkaar kunnen vinden. Enige keren per jaar organiseren zij debattoernooien waaraan iedereen kan deelnemen. Zo nu en dan wordt dit gekoppeld aan een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld de studentenraadverkiezing, of wordt er een speciale jury uitgenodigd, zoals een politicus.

voetbal

Muziek

D.S.M.V. Euphonia

Hou je van muziek maken? Sluit je aan bij D.S.M.V. Euphonia, onze muziek-ondervereniging, en/of sluit je aan bij een verenigingsband! Als lid van de DSB heb je alle materialen van Euphonia tot je beschikking; een professionele DJ-set, instrumenten, microfoons, versterkers... noem maar op.

voetbal

Toneel

D.S.T. Kachel

Via voorstellingen, workshops en diverse andere methoden zorgt toneelondervereniging Kachel voor de culturele ontplooiing van haar leden. Even alles los kunnen laten en het publiek een verhaal vertellen op manieren die zij niet vaak zien, lachen, huilen, meezingen... alles komt langs op een door Kachel verzorgd evenement.

voetbal

Bier brouwen

D.B.B.G.

Het Delftsch Bonds Brouwers Gilde (DBBG) is een unieke ondervereniging binnen Delft. DBBG organiseert regelmatig activiteiten die gerelateerd zijn aan bier en bierbrouwen. Daarnaast brouwen zij ook meerdere keren per jaar hun eigen bieren.

Slaapplek

Geen zin om na al dat feesten in de OWee met de trein terug naar huis te moeten om de dag daarna weer vroeg op te moeten staan? Slaap dan in een studentenhuis. Contacteer ons op owee@delftschestudentenbond.nl om te kijken of we nog plek hebben.

studenten wegwijzer logo

Wil je meer algemene informatie over de DSB, kijk dan eens op deze pagina .
Ook kun je bij Studenten Wegwijzer terecht voor studentenkorting en belangrijke zaken als verzekeringen.